Maandelijks archief: juli 2024

De ochtendgave

Heijden, A. F. Th. van der – De ochtendgave

Prachtig hoe A. F. Th. van der Heijden oud-burgemeester Roukens laat treuzelen op het schavot, hoe de beul ongeduldig wordt en hoe het hoofd van de burgemeester met de precisie van een vakman van de romp gescheiden wordt.

Caspar en Sara trouwen in het jaar waarin de Republiek in oorlog is. De huwelijksnacht wordt in de ochtend afgesloten met een flinke vrijpartij. Diezelfde ochtend wordt Nijmegen door de Fransen bezet. Sara verdwijnt.  Als jaren later Caspar betrokken is bij onderhandelingen over vrede, ontdekt hij dat Sara geïnfiltreerd is als spionne in het Franse kamp en een verhouding heeft met de gezant.

Het verdwijnen, het zoeken, het terugvinden van Sara lijkt Caspar niet te deren. Van der Heijden zet hem neer als een man die emoties zegt te hebben maar ze niet toont. Het maakt het verhaal onwerkelijk.

Ongeveer de helft van het boek gaat over het getouwtrek, het traineren, het marchanderen en het inzetten van macht in een eindeloos proces tussen de onderhandelaars. Dit deel is zowel fascinerend als saai. Caspar is in dit deel van het verhaal teruggebracht tot een pion in het schaakspel.

Er is een vondeling die natuurlijk de zoon van Caspar en Sara blijkt te zijn. Het kind wordt (natuurlijk) opgenomen door Caspars ouders. Eenmaal volwassen levert hij (natuurlijk) het bewijs dat Caspar echt zijn vader is.

De belofte van het eerste hoofdstuk wordt niet waargemaakt, de rest van het boek raakt mij niet, het is te afstandelijk. Ik moet me ertoe zetten het boek uit te lezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

De Camino

Niewierra, Anya – De Camino

Anya Niewierra voert in een brief aan Lotte Bonnet drie vrienden op die opgroeien in een klein dorp in het voormalige Joegoslavië. Op het niveau van vrienden onder elkaar, vertelt een van de drie hoe etnische groepen tegen elkaar worden opgezet en hoe vervolgens de situatie escaleert. De brief is in delen tussen de hoofdstukken geplaatst en geeft de lezer inzicht in de situatie waarin hoofdpersonen verkeren.

Emil is een van de drie vrienden uit de brief. Hij loopt alleen de Camino. Lotte is de echtgenoot van Emil en is thuis. Emil pleegt na een paar dagen lopen zelfmoord. Vol ongeloof en verdriet gaat Lotte op zoek naar de reden van Emils daad. Beetje bij beetje ontrafelt Lotte het (oorlogs)verleden van haar man. Ze ontdekt vrij snel dat haar man niet onder zijn eigen naam leefde. Ze besluit als rouwverwerking en in de hoop meer over haar man te weten te komen, precies dezelfde route van de Camino te lopen als hij deed.

De filmische beschrijvingen van de natuur, de ontmoetingen met de andere pelgrims staan in een schil contrast met de wreedheid beschreven in de brief en de aankondiging van de liquidatie van Lotte. Er is namelijk iemand die bang is dat met het achterhalen van de ware identiteit van Emil, de eigen identiteit aan het licht komt.

Lotte worstelt met zichzelf tijdens het lopen. Ze dacht haar man te kennen, maar wie kende ze eigenlijk? Ze dacht een goed huwelijk te hebben, maar is dat zo als jouw partner zijn ware identiteit ook voor jou verbergt?

 Een prachtige a-typische thriller.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, Thrillers

Land van Echo’s

Stokmans, Mark H. – Land van Echo’s. Drie oorlogen, twee liefdes, een strijd

Herman overleeft als soldaat de loopgraven van WO I. Hij kan en wil niet meer terug naar huis en zwerft door Europa. Uiteindelijk belandt hij in Spanje. Daar ontmoet hij Vicente. Ze worden vrienden. Herman koopt een vervallen huis op een groot stuk land. Met hulp van zijn vriend en de plaatselijke bevolking wordt erop gebouwd. De werkers en hun familie leven als een grote familie samen. Herman betaalt zijn mensen goed.

De burgeroorlog breekt uit. De rode milities vermoorden op gruwelijke wijze families, die traditiegetrouw het voor het zeggen hadden en de bevolking uitbuitten. Herman kiest geen partij, blijft zijn eigen weg gaan en weet met harde hand de milities buiten te houden. Hij gaat tot het uiterste om zijn ‘familie’ te beschermen. Hij is zowel een zachte, sociale man als een soldaat die kan toeslaan.

Prachtig hoe Stokmans laat zien hoe de druk uit de omgeving inwerkt op alle personages. De Spaanse burgeroorlog vol geweld, willekeur en armoede met doorwerking (echo’s) in de volgende generatie.

Franco wint de burgeroorlog. Nu betaalt de opstandige bevolking de prijs. Weer weet Herman zich staande te houden. Hij helpt waar hij kan, neemt families in huis, helpt onder te duiken en weet toch met kunst en vliegwerk de rechtse machthebbers te vriend te houden.

Stokmans vlecht Hermans liefdes, het familieleven, het opgroeien van de kinderen op een heel natuurlijke en pakkende manier in het verhaal. Een verhaal van onmogelijke liefde, verdriet en afscheid.

Een schokkend tijdsbeeld met uitersten vol nuances. Hulde!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies